Д-р Димитрова отговаря на Вашите въпроси относно ботулиновия токсин и неговото място в естетичната и клинична медицина

Д-р Димитрова отговаря на Вашите въпроси относно ботулиновия токсин

Д-р Димитрова
С няколко думи за ботулиновия токсин

Какво представлява ботулиновият токсин и какво е неговото
приложение за целите
на медицината?

Ботулиновият токсин е невротоксичен протеин, който се изолира от бактерията Clostridium botulinum, и се развива в анаеробни (безкислородни) условия, отделяйки своя екзотоксин при своето размножаване. Има литературни данни, че за първи път ботулиновия токсин е изолиран през 1897г. от белгийския професор Емиле ван Ерменгем. Той е изследвал фатален случай на отравяне с храна при консумация на заразено месо със съответната бактерия. Самото заболяване е наречено ботулизъм и още същата година е открит антисерум за него.

Познати са 7 типа ботулинов токсин – А, B,C, D, E, F и G, но за медицинската практика се използва основно тип А. Инжектирането му в малки дози в мускулите, предизвиква тяхното временно релаксиране, водещо до изглаждане на надлежащата кожа, но не и до атрофия на мускула, тъй като кръвоснабдяването му не се нарушава при приложение на токсина.

Ботулиновият токсин действа върху периферните холинергични нервни окончания и блокира освобождаването на ацетилхолин – невромедиатор от аксоните на нервно-мускулните влакна, което води до невъзможност за съкращаване на съответния  таргетиран мускул.

Релаксацията на мускулите след процедура с ботулинов токсин е временна, но изключително ефективна и води до бързо релаксиране на съответните прицелни мускули и изглаждане на фините линии, бръчки по надлежащата кожа. Прилага се освен в естетичната дерматология и като избор за лечение на някои патологични състояния в други медицински направления като офталмология, неврология и стоматология. С добър терапевтичен ефект се прилага при:

страбизъм (кривогледство)

блефароспазъм

хемифациален спазъм

шийна дистония (абнормен спазъм на шийната мускулатура)

хронична мигрена

бруксизъм (неволево скърцане със зъби нощно време)

при прекомерно, ексцесивно изпотяване на подмишници, длани, ходила и др.

 От какво се страхуват пациентите при приложението на ботулинов токсин?

Най-водещото притеснение на всеки пациент е спадането на горния клепач – т.нар. птоза, известно в английската литература като (drooping eye lids), също така затруднения в преглъщането при третиране на шийния мускул – platysma, нарушения във функцията на устните при хранене, говор и др. Тези нежелани реакции могат да се наблюдават едва в <1% от случаите, но при прецизно и адекватно приложение на ботулиновия токсин тези рискове са сведени до минимум. Други нежелани реакции в хода на самата манипулация е появата на:

хематоми на място на инжектирането

чувство на тежест в третираната зона

лицева асиметрия

повдигане на латералния ръб на веждата, т. нар. въпросително чело (quizzical brow)

както и липса на желан ефект поради приложение на ниски дози ботулинов токсин

Всички тези странични ефекти се корегират при повторен преглед до 10-14 дни след първоначалната апликация на ботулиновия токсин. Това е периодът, в който може да се осъществи докорегиране на дозата, ако е необходимо. Препоръчително е поставянето му да се извършва минимум един, два  пъти  годишно. Максималният му ефект е с продължителност 3-6 месеца и е строго индивидуален. След този период активността на ботулиновия токсин започва постепенно да отслабва и релаксираният мускул се връща в изходно състояние.

Още за процедурата с ботулинов токсин може да прочетете тук – Ботулинов токсин

За да направите своята безплатна консултация с лекарите – дерматолози в Спектро Естетикс и заедно да постигнете желания от вас резултат, запазете своя час на телефон +359 882 74 37 38.

Д-р Бърдаров
Д-р Димитрова
Д-р Бельова