Химични пилинги

 

Есен е……

В нашата поредица от рубриката „Есен е…Нашите специалисти съветват“, д-р Мариела Димитрова ви запознава с химичните пилинги – защо сега, какво са те, показания, видове, ефекти и защо се правят след консултация с дерматолог:

 

Есента  е времето, в което да се погрижите за здравословния вид на вашата кожа, която е първа  линия в защита на вашето тяло от вредното влияние на околнaта среда. Есен- зима е чудесен период  да подобрите структурата  й, да премахнете ненужните  пигментации по нея, нежеланите белези от акне,  повърхностни бръчки и други дерматологични проблеми, които ще й придадат здравословен вид. Тези кожни проблеми могат да имат своето решение чрез приложението на добре подбран химичен  пилинг.

Какво предствавлява ’’химичен пилинг ‘’?

Това е дерматологична манипулация, при която се постига контролирано излющване на горния епидермален слой  на кожата, чрез прилагане на различни по сила на действие органични киселини. Това е рутинна процедура, която се използва за заличаване на белези по кожата (най-често след прекарано акне), неравномерни пигментации “ дисхромии ”,  бръчки и други  дерматологични проблеми. Това е специфична технология, при която върху третираните области се прилага киселина в различна концентрация за кратък период от време – няколко минути, след което киселината се неутрализира. Процентът на киселината и времето на действието й преди неутрализацията определят дълбочината на пилинга.

 

В зависимост от това пилингите биват повърхностни, среднодълбоки и дълбоки. Най-популярни в дерматологичната практика са химични  пилинги с алфахидрокси киселини (АХК), бетахидрокси киселини (БХК) и трихлороцетна киселина (ТХК).

 

Алфахидрокси киселините (AHK) –  се наричат още фруктови киселини, защото се извличат от плодове. Това са гликолова, манделова, млечна, винена киселина, лимонена, цитрусова  и др. киселини. Тяхното приложение като пилинг-агенти е известно още от древността. Използват се в по-ниски концентрации и като активни субстанции в различни козметични и дерматологични продукти. Най-известна от алфахидроксикиселините е гликоловата, обикновено в концентрации от 35% до 70%. Гликоловата киселина в по-високите концентрации стимулира синтезата на колаген и еластин в кожата. Гликоловите пилинги не са токсични за клетките и се прилагат за повърхностно излющване, с кратък възстановителен период.

 

  Показания за приложение на АХК :

– възрастови промени – загрубяла, нееластична кожа, неравномерни пигментации ( мелазма, възрастови петна )

– намалявне на себума при по-мазна кожа – при подготовка на кожата за третиране с ТХК

– хиперкератози (ограничени задебелявания на кожата).

 

Бетахидрокси киселини ( БХК)   най-често използваната за пилинг БХК е  салициловата киселина. Използва се   при лечение на леки към умерено тежки форми на акне. Салициловата киселина има антисептични и бактерицидни свойства. Особено полезна  за намаляване на себума, премахва отворени и затворени комедони и хиперпигментация.

 

Трихлороцетната киселина (ТХК)   е “ златен стандарт ” за премахване на фините бръчки и в различни концентрации (10% – 50%) е най-използваният химичен агент за средно дълбок пилинг в дерматологичната практика. Поради силно агресивния си характер се използва само под лекарски контрол!

 

   Показания за приложение на TХК :

– „ химично подмладяване ” на лицето

– третиране на фини бръчки – белези от акне

– нарушения в пигментацията

– плоски брадавици, соларно лентиго и др.

Как протича процедура с химичен пилинг и как да се грижим за кожата след неговото приложение ?

След преглед с дерматолог се определя дълбочината на пилинга, отчитайки естеството на дерматологичния проблем и желания терапевтичен ефект. При по-повърхностни белези, пигментации и други дефекти на кожата се избира по-слабо концентриран разтвор на киселина и тя се неутрализира по-бързо. Съответно по-дълбоките белези и бръчки изискват по-концентрирани киселини и по-дълга експозиция на кожата спрямо киселината. Химическият разтвор се нанася върху цялото лице или върху определени зони, които ще бъдат третирани. По време на процедурата пациентите обикновено чувстват парене и “ опъване ” на кожата, която се зачервява в различна степен в зависимост от дълбочината на пилинга, с образуване на фростинг ефект. През първата седмица след пилинга кожата може да бъде зачервена и  да има леко “ подпухнал вид ”. В следващите 5-7 дни третираните области се отлющват, като под мястото на отлющване се появява свежа, блестяща, еластична и по-гладка кожа.

Какво трябва да спазвате след пилинга?

– в деня на пилинга и няколко дни след него не използвайте ексфолииращи гелове, козметични продукти, които съдържат алфахидроксикиселини, ретиноиди и салицилова киселина

– не бръснете и не епилирайте зоните, които ще бъдат третирани за около месец – вашият дерматолог ще ви изпише възстановяващ кожата крем, който трябва да използвате 7-10 дни след химичния пилинг

– прилагайте фотопротективен крем с висок фактор на защита още от първия ден след химичния пилинг SPF30+;SPF 50+

Dr_Mariela_Dimitrova

Д-р Мариела Димитрова
(Клиничен дерматолог​)