Лазерно лечение на доброкачествени образувания, съдови лезии, разширени капиляри, розацея – Pixel CO2, Nd:YАG IPL

Eсен е… най- благодатното време от годината, в което да отдадете заслужено внимание и грижа за вашата кожа. Приятният загар от топлите слънчеви лъчи остава неминуемо своя отпечатък върху кожата ни. След летните месеци тя загубва своя сияен вид, става по- суха, дехидратирана, вяла, по нея се появяват нежелани кожни образувания, пигментации, капиляри, повърхностни разширени кръвоносни съдове и др. Всичко това има своето решение! Как ли?! Като направите дерматологичен преглед при специалист и обсъдите най- добрия способ за тяхното премахване.

След летните месеци е времето на обостряне на някои хронични дерматози като розацея. Това е състояние на кожата на лицето и деколтето, характеризиращо се със застоен еритем (зачервяване) и телеангиектазии (трайно разширение на капиляри), в някои случаи може да има и акнеиформен характер, но без комедони. В съвременното лечение на розацея се прилага успешно лазертерапията като ефективен метод за свиване на разширени съдове и премахване на нежеланото зачервяване по лице и деколте, както и да се удължи периодът на ремисия. Есенно-зимният период е най-благоприятното време от годината за третиране на тези кожни състояния, когато активното слънцегреене е намаляло.

Напредъкът в лазерните технологии през последните години предостави на дерматологичната практика аблативни и неаблативни лазерни процедури за премахване на нежелани кожни образувания от различно естество.

Pixel CO2 е аблативен хирургичен лазер за безкръвно премахване на доброкачествени образувания по кожата.С него се цели тъканна деструкция, изпарявайки послойно на микрони от епидермиса, се достига до различни дълбочини на кожата. С Alma Pixel CO2 лазер се цели бързо, безопасно, комфортно и високoефективно отстраняване на доброкачествени лезии.

Nd:YАG; IPL ( интензивна пулсова светлина) са неаблативни лазери, които бързо и ефектвно отстраняват повърхностни кръвовоносни съдове, дифузно зачервяване и нежелани пигментации по лице и тяло. При поява на единични повърхностни съдове с добра успеваемост се прилага Nd:YAG лазер. Действието му се основана на „селективна фототермолиза”, при която попадналата в тъканите светлинна енергия се поглъща от хемоглобина, който се явява хромофор. Тази енергия се трансформира в топлина, предизвиквайки коагулация и унищожаване на прицелния съд. Броят на процедурите зависи от вида, цвета и диаметъра на съдовите лезии. При малки съдове ефектът се вижда след първа процедура. В някои случаи е необходимо да се проведе курс от 3-5 процедури, с интервал между тях от 3-4 седмици.

Dr_Mariela_Dimitrova

Д-р Мариела Димитрова
(Клиничен дерматолог​)